
S-a impamantenit la nivelul structurilor Politiei Romane ca si practica din partea sefilor de servicii la indrumarea directorilor, ca saptamanal, zilnic sau doar in weekend, in afara orelor de program sa se faca liste pe baza dispozitiilor verbale sau scrise, cu nominalizarea cadrelor destinate asigurarii continuitatii la domiciliu, in contextul asigurarii serviciului politienesc 24 / 24 ore, conform art. 44 alin 1 din Legea 360 / 2002.
Insa din punctul nostru de vedere aceste practici sunt ilegale si abuzive.
Domnilor „manageri – Dumnezei” pentru asigurarea serviciului politienesc, asa cum prevede art. 44, alin. 1 din Legea 360 / 2002, dumneavoastra trebuie sa luati masurile necesare ca prin formele de organizare a programului de lucru pentru unitatile operative (DOAR OPERATIVE) sa asigurati planificarea serviciului politienesc pe o perioada de 24 de ore. Astfel, politistii sunt pusi in situatia de „a asigura permanenta” de la domiciliu, timp in care acestia sunt lezati si grevati de mai multe drepturi personale, fiind astfel obligati sa nu paraseasca localitatea, sa nu poata participa la evenimente culturale, sociale, sportive sau evenimente ale membrilor de familie, sa nu consume alcool si in tot acest timp au obligatia de a raspunde la telefonul personal si la cerere, sa se prezinte la locul de munca.
Normal ar fi ca si pentru aceasta „continuitate / permanenta” la domiciliu asa cum este prevazut in art. 16 din OMAI 577 / 2008 „Orele efectuate în scopul asigurării serviciului de permanenţă se compensează prin acordarea de timp liber corespunzător, în zilele imediat următoare, iar când nu este posibil, şeful unităţii, pe baza unei planificări, acordă zilele de recuperare în următoarele 60 de zile lucrătoare”.
In acest context, „continuitatea / permanenta la domiciliu” conform art. 111 din Codul Muncii, care statueaza ca ”Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul … se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește atribuțiile sale”, ar trebui de asemenea compensata cu timp liber corespunzator, asa cum prevede art. 16 din OMAI 577 / 2008.
Leave a Reply